Mă bucură că în ultima vreme se promovează în tot mai multe locuri mâncarea sănătoasă și mai ales produsele locale, de sezon. Sunt persoane care ne sună în decembrie și ne întreabă dacă nu avem roșii de vânzare, căci nu le gasesc pe site. Și răspunsul nostru vine natural: nu este sezonul roșiilor. Dezamăgirea de la capătul celălalt al firului se simte. Dar noi, familia ce cultivă legume de țară, am ales să cultivăm legume de sezon fără chimicale.
Cum am ales să mergem pe această cale?
Noi cultivam deja în grădina noastra mică legume pentru noi. Când am decis să pornim această afacere, am decis să o facem ca pentru noi. Eram însărcinată și nu îmi doream să-mi cresc copilul cu legume de la supermarket. Eu locuiesc în București, părinții și fratele meu locuiesc în Albota, lângă Pitești. Legumele le cultivăm în Albota. Așa că eu, soțul și băiețelul de aproape 2 ani suntem primii clienți, de 2 ori pe săptămână, miercurea și sâmbăta.
În 2013 am construit primul solar de 600 mp. Nu am avut niciodată solar, dar l-am construit singuri. Soțul a făcut schița, eu am făcut aprovizionarea cu materiale, fratele și tatăl meu l-au ridicat. Apoi a urmat sistemul de picurare și folia de mulcire și ne-am pornit să plantăm răsadurile noastre, majoritatea din semințe proprii. Unele răsaduri nu s-au acomodat cu solarul și nu au produs nimic. Altele au ajuns să producă, dar în august invazia de omizi ne-a distrus toate culturile: roșii, ardei, gogoșari, castraveți. Începusem promovarea printr-o pagină de facebook, aveam o bază de 10 clienți cărora le livram legume. Cu tristețe a trebui să-i anunțăm că vom opri livrările o perioadă. Le-am reluat în octombrie, când între timp am reușit să lansăm și siteul www.legumedetara.ro. Culturile de toamnă au prins vreme tocmai bună și ușor ușor am reușit să ne refacem baza de clienți și chiar să o creștem. Perseverența și modul natural cu care am comunicat pe facebook ne-au adus mulți fani și chiar un articol și un interviu în Ziarul Financiar.
În prima iarnă am sistat livrările, dar anul următor am fost și mai ambițioși. Am mai construit 2 solarii însumând încă 600 mp, am urmat un curs de agricultură ecologică acreditat de Ministerul Educației, ne-am documentat mai bine și am pornit la drum. Și nu ne-am mai oprit. Am livrat în toate sezoanele legume și verdețuri. Vara am avut roșii, ardei, vinete, castraveți, gulii, sfeclă, chiar și porumb pentru fiert, din toamnă și până la începutul verii am avut ridichi de lună, ceapă și usturoi verde, salate, mangold, kale, rucola, plante aromate.
Sprijinul de la autorități
Nu am apelat la fonduri europene, nu am avut încredere și nici nu am primit un sfat pertinent. Toate firmele voiau să plătim o taxă și abia apoi să ne comunice dacă suntem sau nu eligibili. Am ales să mergem cu propriile fonduri. Investiția cu achiziția terenurilor, îngrădire, alimentare cu apă și electricitate, construire și utilare solarii s-a ridicat la aproximativ 20.000 de euro.
Pe facebook afacerea arată frumos, dar ne-am lovit de multe piedici. Am pornit să înființăm firma, un SRL-D și am aflat că înființarea acesteia costa: chiar dacă am până în 35 de ani, pentru producția agricolă pot înființa doar SRL. Apoi am apelat la Direcția Agricolă pentru a primi un document privind calitatea produselor noastre. Am aflat că acea calitate se referă la dimensiunea legumei și nu la faptul că este crescută cu chimicale sau nu. Calitatea I o primea o roșie mare și calitatea II o roșie mică. Păi roșiile noastre nu cresc cum vrem noi, cresc așa cum vor ele. Nu cultivăm hibrizi, prin urmare nu avem garanția că vor arăta într-un anumit fel. Probabil aici ar trebui schimbată legislația. În al doilea an am vrut să închiriem înca un teren și să intrăm în conversie bio. Vecinii nu au vrut contract de închiriere pe termen lung, așa că am renunțat momentan la conversie. Este o problemă aceasta cu terenurile nemuncite. Noi am dori să le închiriem și să le folosim, dar „invidia” din păcate ne pune multe piedici. Decât să ne închirieze nouă un teren și să „ne îmbogățim” de pe urma lui, mai bine să stea nemuncit și plin de ierburi.
Planuri de viitor
Dar mergem înainte și suntem convinși că vom găsi soluții pentru toate. De exemplu de anul acesta am deschis în București alături de o bună prietenă un mic atelier de prăjituri artizanale, prăjituri realizate pe bază de comandă. L-am autorizat și tot acolo când nu avem comenzi de prăjituri prelucrăm legumele și fructele cultivate în Albota. Cămara cu bunătăți este acum o parte importantă din site-ul www.legumedetara.ro. Pe lângă legume le aducem clienților cozonaci, poale’n brâu ori sărățele, murături, zacuscă, siropuri ori dulcețuri. Prăjiturilor le-am facut și site dedicatwww.cameradezi.ro.
Cu legume cultivate natural, cu prăjituri facute în casă, am reușit să ne schimbăm și modul nostru de viață. Încercăm să mâncăm pe cât posibil doar legume și produse de la noi. Recunosc că atunci când noi nu avem morcovi nu ezit în a comanda din alta parte, de la „concurență”. Eu sunt bucuroasă că din ce în ce mai multe familii au pornit pe acest drum și împreună poate reușim să schimbăm ceva în stilul alimentar al celor din jurul nostru, dar și în modul în care este înțeleasă agricultura.
Un ultim sfat...
Ca să pornești o afacere de felul acesta, trebuie să fii conștient că trebuie să fii altfel, să cultivi altfel, să vinzi altfel. Noi și dacă am vrea, nu am putea vinde produsele într-o piață clasică: sunt mai scumpe, dar și mult mai perisabile. Nu rezistă pe tarabă zile în șir. Noi culegem și livrăm a doua zi special pentru clienții noștri. În plus când intri într-o afacere cu legume crescute natural trebuie să îți asumi și pierderi și reușite. Nu este o afacere cu un căștig garantat. Este afacerea ta, afacere care nu te lasă să dormi noaptea, dar care îți aduce și multe satisfacții.
Articol de: Valentina Ioniță - Legume de țară
Credit foto: Valentina Ioniță / www.facebook.com/LegumeDeTara
Puteti citi articolul si aici: