- salata de rosii
- supa de rosii
- bruschete cu rosii si busuioc
- paste cu rosii
- sau asa cum mancam la bunica: rosie abia culeasa din gradina, din care musc ca dintr-un mar (nespalata ca sa ii simt parfumul si aroma).
Zilele acestea am cules rosii foarte zemoase si varianta cea mai buna pentru ele a fost sa le transform intr-o delicioasa supa de rosii cu orez. Stiu ca sunt multe feluri de a pregati o astfel de supa, dar iata reteta pentru varianta mea.
Ingrediente:
2 kg de rosii zemoase
2 cepe
2 ardei
2 morcovi
5-6 linguri de orez
3 linguri de ulei
sare si piper dupa gust
cimbru
patrunjel
leustean
Mod de preparere:
Am spalat si curatat legumele (mai putin rosiile) si le-am pus la fiert intr-un litru de apa, alaturi de cele 6 linguri de orez. Orezul trebuie clatit de cateva ori cu apa rece, pentru a indeparta praful de orez faramitat. Altfel supa de rosii de va ingrosa prea tare.
Am trecut apoi la pasul 2. Am ales rosiile, le-am spalat si am turnat peste ele apa clocotita. Le-am lasat in apa 5-10 minute pana a inceput sa li crape coaja. Le-am decojit si le-am taiat cotoarele. In final am tocat rosiile la robot si am adaugat sosul obtinut peste orezul si legumele fierte. Pentru maruntirea rosiilor, se poate folosi si un blender sau pur si simplu se pot taia cu un cutit. Am pus in oala si 3 linguri de ulei, 1 fir de cimbru verde, sare si piper dupa gust si le-am lasat pe toate la fiert pentru inca aproximativ 20 minute.
La final, cand am dat oala de pe foc, am daugat cateva fire de patrunjel si de leustean tocate marunt. Mie imi place ca supa de rosii sa fie cat mai aromata. Daca vreunul dintre condimente nu va este pe plac, puteti renunta la el.
Supa asta se poate manca atat calda, cat si rece, abia scoasa din frigider. Eu o mananc alaturi de un ardei iute.
Pofta buna!