Reteta pe care o voi incerca este:
ingrediente pentru 1,2 kg (6 borcane mici de 200 gr sau 3 borcane de 400 grame)
- 3 kg prune foarte bine coapte, dulci, moi, zemoase
- optional: scortisoara, miez de nuca
- Prunele se spala, se separa de samburi si se pun intr-un vas cu fundul mai gros. - noi vom opta pentru un tuci
- Vasul se pune la foc mic de tot pana ce prunele se inmoaie si isi lasa suficient suc in care sa fiarba.
- Se amesteca bine cu o lingura din lemn si se continua cu foc mic, spre mediu timp de 2-3 ore
- Pe masura ce gemul se ingroasa, se amesteca mai des, pentru ca va incepe sa se lipeasca de fundul vasului si va capata gust de afumat.
- Spre finalul fierberii se poate adauga scortisoara macinata pentru a aroma gemul sau miez de nuca uscat la cuptor tocat marunt pentru un gust mai bogat.
- Gemul de prune se pune fierbinte in borcanele sterilizate si se acopera imediat cu capace etans.
- Pentru si mai multa singuranta, borcanele se mai tin la cuptor pentru inca 20-30 minute.
- Timpul de fierbere poate fi mai mare, in functie de cantitatea de prune folosite si de textura acestora. Gemul de prune este gata atunci cand s-a inchis foarte mult la culoare, a devenit ca un piure gros, nu mai are niciun pic de lichid pe margini, iar lingura asezata in mijlocul vasului sta nemiscata.
Abia asteptam sa ne punem pe treaba.