Published In: Retete cu legume Created Date: 2018-10-28 Write By: valle Hits: 1849

O dată sau de 2 ori pe lună prânzul de dumnică înseamnă ....pizza! O gătim acasă, din ingrediente naturale ce le recomandăm mereu și altor familii. 

Când suntem în pană de timp cumpărăm și pizza din oraș, dar nu se compară cu cea făcută în casă, care te ademenește înainte de a te așeza la masă.

Și pentru că suntem familie numeroasă facem 2 pizza , adaptate fiecărui membru al familiei. Tataie vrea pizza cu blat subțire și crocant, tati vrea pizza cu blat gros și sos de smântână, Mihnea vrea pizza fără carne și cu multăăăăă mozzarella, mezinul ar vrea pizza de toate felurile, dar nu are voie lactate. Așa că întelegeți ce e la noi acasă. Mami și buni se conformează. Mănâncă ce mai rămâne. 


Săptămâna aceasta am testat făina albă de la Moara cu pietre. Îmi era teamă că va crește greu, că na, nu are ”bazaconii” în ea. Este făină curată, doar grâu măcinat la moară și nimic altceva. Dar aluatul a crescut cum nu se putea mai bine. Încă nu m-am încumetat să gătesc cu maia. Las sarcina asta complicată în grija doamnelor princepute de la @MamaPan. Apropo și pâinea de la Mamapan este făcută tot cu făină de la Moara cu pietre.  

Rețeta mea de aluat este simplă: 600 ml apă calduță, 20 gr drojdie, 1 kg făină și 1 lingură de sare neiodată de la salina Slănic Prahova.

Iau o oală încăpătoare. Pun în ea apa călduță și drojdia, adaug jumatate de kg de faina si amestec bine cu o lingură. Adaug apoi celălat kg de făină și continui să amestec cu lingura. Adaig o lingură de sare și mai frământ 2-3 minute aluatul cu mâna până se încorporează sarea și toată făina. O pun la loc călduț în bucătărie și o acopăr cu un prosop de bucătărie. Cam tot acum am pornit și cuptorul la temperatură maximă. Al meu este electric, așa că îl incălzesc la 270 grade Celsius. 


Până crește aluatul tai ingredientele. Astază am folosit: suncă Praga și salam de vară de la Bolta Veche, ciuperci, smântână și brânză fermentată de la Ferma Crăciunescu, un ou de țară și brânză Buric. În mod normal folosesc și mozzarella de bivoliță dar am rămas fără provizii așa că ne-am descurcat cu ce am avut în frigider. 


După 45 min aluatul arăta cam așa! Minunat nu?!


Am intins foia de aluat, mai groasă într-o parte, mai subțire în alta...să împăcăm cerințele. 

Am uns aluatul cu smântână, Brânză buric ras și 1 ou. Am adaăugat restul inregedientelor având grijă să las un sfert de pizza fără mezeluri. Pe acel sfert am pus brânză frământată. Și la final am adăugat branză Buric cubuleșe.   

După fix 12 minute de stat la cuptor pizza a arătat așa.

Și acum mezinul, cel cu intoleranța la proteina din lapte a primit o pizza specială. Aluat de pizza, bulion de roșii și ardei, feliuțe de ceapă și ardei , un ou batut și amestetcat cu o linguriță de făină și un strop de sare. Fiind o pizza mai mică și cu mai puține ingrediente am lasat-o în cuptor 9 minute. După 1 minut am verificat oul..se mai scursese pe hârtia de copt, dar era aproape făcut așa că am luat cu o lingură surplusul de ou și l-am adăugat pe pizza. Și iată pizza fără carne și fără brânzeturi, dar gustoasă și sănătoasă.





Vouă cum vă place pizza? O pregătiți în casă?