Published In: Retete cu legume Created Date: 2013-09-21 Write By: valle Hits: 8539

De ceva vreme domneste la noi in gradina o leguma mai putin cunoscuta, pe numele sau gulie.

 

Are o foma sferica si o culoare superba. Cat despre aroma ce sa mai spun este dulce si delicata, gustul sau fiind undeva intre ridichie si varza. Gulia are un continut bogat in Vitamina C si Potasiu, de aceea este o leguma ce-ti da energie si vitalitate. In plus este si foarte dietetica, 100 grame de gulie cruda avand 25 de calorii. Abia astept sa o folosesc in viitorul meu regim sanatos si dietetic.

Nu cred ca am apucat sa va povestesc, dar de curand am devenit mamica. Incetul cu incetul voi introduce in meniul meu cate o leguma si gulia va fi cu siguranta printre ele.

Nu este cazul meu, dar am citit ca sunt si alte beneficii ale guliei cum ar fi controlul diabetului, deoarece stabilizeaza nivelul glucozei din sange, dar si in infectiile virale, bronsite, tuse sau angine.

Gulia poate fi mancata cruda sau gatita: se pot face piure, poate fi prajita la fel ca si cartofii prajiti, poate face parte din salate (cu morcov sau cu mar ras de exemplu) sau poate fi inclusa in ciorbe, tocanite, coapta in cuptor ori murata. Frunzele de la gulie se pot consuma si ele in salate sau ca adaosuri la ciorbe.

Pofta buna!

gulie 3

gulie

P.S. : Poti comanda un cos variat de legume de toamna, in care vom pune la loc de cinste si gulia (pret 50 lei) sau poti comanda gulii individuale la pretul de 1,5 lei bucata.