Published In: Obiceiuri romanesti Created Date: 2013-10-26 Write By: valle Hits: 1048

"In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Exista credinta ca in aceasta zi, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii". {http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/traditii-obiceiuri-sfantul-dumitru-97162.html}

 

 

In seara de dinainte de Sfantul Dumitru, se aprind focuri imense si se danseaza in jurul lor. Se spune ca cine sare peste foc va fi sanatos tot anul. Cenusa obtinuta dupa ce focul s-a stins se imprastie in gradina, pentru ca aceasta sa rodeasca in anul ce vine. 

Dincolo de traditie, cenusa este un ingrasamant natural perfect, care improspateaza pamantul din orice gradina. Prin continutul bogat de calciu, cenusa "ajuta" pamantul acid. Culturile de castraveti, rosii, ardei. fasole, cartofi, vinete, radacinoase sunt fericite cand se intalnesc cu doamna cenusa. 

Atentie! Folositi doar cenusa obtinuta din lemne, frunze si alte resturi vegetale. Nu folositi cenusa obtinuta in urma arderii carbunilor. 

 

La multi ani!