Published In: Retete cu legume Created Date: 2013-07-07 Write By: valle Hits: 6862

Am adunat din solar prima recolta de castraveti. I-am gustat: sunt dulci si aromati.

 

 

Marea lor parte vor merge catre clientii nerabdatori, cealalta deja se transforma in ceva bun de tot… castraveti murati in saramura… de vara.

Castravetii astia, asa cum ii pregatea bunica, nu tin foarte mult. Din doua cauze 
1. Reteta nu este recomandata pentru muraturile de pus in camara pentru iarna.
2. Se consuma imediat ce dau de veste ca sunt gata.

Reteta

1 borcan de 3 litri
2 kg castraveti
1 capatana mare usturoi
1 ceapa
piper boabe
mustar boabe
3 crengi de marar
foi de dafin
2 litri apa
2 linguri de sare mare grunjoasa (neiodata de preferat)

Cum procedam:

Spalam borcanul si il lasam la scurs. Curatam intre timp usturoiul si spalam crengile de marar

Asezam o creanga de marar pe fundul borcanului, adaugam 1/3 din boabele de piper si mustar, usturoi, foi de dafin si ceapa taiata rondele

Crestam castravetii in 4 si ii asezam frumos in borcan pana ajungem la jumatatea lui. Adaugam apoi a doua crenguta de marar si inca 1/3 din condimente. Completam borcanul cu castraveti si adaugam restul de condimente si ultima crenguta de marar.

Ultima etapa este pregatirea saramurii: 2 litri de apa + 2 linguri de sare. Se amesteca bine si se lasa sa se odihneasca pana se topeste sarea. Se adauga peste castraveti pana cand castravetii sunt acoperiti de complet. Inchidem apoi borcanul cu capac sau cu folie de celofan legata bine si asezam borcanul intr-un loc calduros. In 7-10 zile (in functie de caldura) castravetii sunt numai buni de mancat. Ne dam seama ca sunt facuti atunci cand coaja lor se transforma din verde intens in galben verzui.

Noi consumam atat castravetii cat si saramura. Va spun… sunt buni de tot! Trebuie sa-i incercati!