Traditii
Pe 24 februarie, traditia spune ca este zi de sarbatoare, ziua dragostei. De Dragobete, fetele si baietii se intalnesc, pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor despre care se spune ca se logodesc in aceasta zi. Tot de Dragobete se seamana busuiocul. Semintele se pun in pamant, in vase mici, care se tin in casa, la lumina si caldura si, in ziua de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, se planteaza afara, in gradina. Se spune ca astfel busuiocul va capata calitati speciale, magice si tamaduitoare.
Plantam si ingrijim busuiocul tau
Acest obicei ne-a inspirat, asa ca incepand de astazi si pana pe data de 23 februarie te asteptam sa ne scrii pe email (office@legumedetara.ro) sau pe facebook (www.facebook.com/legumedetara) si sa ne spui daca vreti sa plantam in numele tau sau al persoanei iubiteo samanta de busuioc. Noi o vom planta in ghiveciul tau personal si o vom ingriji pana de Sfantul Gheorghe. Iti vom aduce busuiocul in dar cu ocazia primei comenzi de la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai. Intre timp iti vom arata poze cu ghiveciul tau si cu felul in care creste rasadul tau de busuioc.
Sa fiti iubiti!
Despre busuioc
Busuiocul (Ocimum basilicum) o planta ierboasa originara din Asia tropicala.
Termenul de busuioc provine din limba greaca, βασιλευς (basileus) insemnand „rege”, despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce.Face parte din familia (Labiatae) Lamiaceae - familia mentei. Se poate cultiva in gradina dar si in ghiveci, primavara sau vara. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in condiții de caldura (peste 20 de grade Cellsius) si umezeala (adapt zilnic cate putin). Cere multa lumina dar nu in plin soare. Exista mai multe varietaţi de busuioc: cu frunze mari, ovale, sau cu frunze mici şi dese şi cu tulpina lemnoasa, ori cu frunze purpuriu inchis, mari şi zimţate pe margini. In timp ce varietațile comune de busuioc sunt plante anuale, alte varietați, cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez, sunt perene.
Calitati magice
Busuiocul este o planta sanitar in gradina, plantata printre legume le fereste de insectele nedorite. Tinuta la geam impiedica patrunderea tantarilor in casa.