Îl fierbeam într-un tuci mare și îl turnam în străchini de lut cumpărate de la târgul de Moăi. Legam cirese și flori de cozile lingurilor de lemn și pregăteam coșul pentru cimitir. Culegeam frunze de nuc, pregăteam oala cu cărbuni și tămâie, lumânările și ... eram gata pentru a doua zi. Duminică dimineața ne trezeam de când răsărea soarele, luam coșul cu "împărțeli", oala cu tămâie și frunzele de nuc. A dispărut din amintirea mea semnificația acestor frunze, știu doar că le aruncam din când în când pe drumul de acasă spre cimitir. La ora 7.00 se deschidea cimitirul ( la noi în sat cimitirul are program de funcționare :) ) și masa mare de oameni adunată în fața cimitirului se înghesuia pe una din cele 2 ușite. Fiecare cauta locul de veci al străbunilor. Se aprindeau lumânări, se împărțeau strachini cu orez cu lapte, erau aduceri aminte, dar și revederi dragi. De multe ori, rudele venite de la oraș se revedeau doar cu aceste ocazii. Se intra în cimitir cu lacrimi în ochi, cu amintirea celor ce nu mai sunt lângă noi, dar se pleca de acolo cu un fel de linisșe sufletească pe care nu mi-am explicat-o niciodată. Mâncam pe drumul spre casa cele mai bune cireșe, probabil și pentru ca erau primele pe anul acela :) .
A doua zi de Rusalii, ne murdăream pe picioare cum știam noi mai bine..de nisip, de cărbuni și fugeam pe ulița satului pe la casele vecinilor. Ei ne așteptau cu ligheane pline cu apă calduță și săpun de casă și ne spălau picioarele, apoi ne puneau la masa mică de lemn si ne aduceau pâsat. de porumb. Nu am mai mâncat de foarte multă vreme, neapărat să o sun pe bunica să îmi dea rețeta, căci nici in Argeș și nici pe lângă Bucuresși nu am mai regăsit obiceiurile astea și pregătirile de Rusalii ca la bunici.
Pentru că este zi de sărbătoare, mi-am permis să mă întorc în timp, dar de marți revenim la treabă. Legumele si verdețurile au profitat și ele de vacanță. Așa cum speram castraveții au pornit cu rod frumos, avem si cornichon si castraveti lungi, ca cei de anul trecut. Ne-au plăcut și am recoltat semințele :) Îi puteți comanda de aici!
Iarba grasă a revenit în grădină. O plantă alungată de grădinari, dar cu așa multe beneficii pentru organism. Mărarul, pătrunjelul și frunzele de mentă sunt în plin avânt, așa că le găsiți pe site la preț redus. Sezonul corcoduselor verzi a început si sunt numai bune pentru a acri ciorbele de vară. Mai avem si câteva pachețele cu busuioc sau tarhon. Aromele încep să pună stăpânire pe gradină. Vă așteptăm cu drag să le descoperiți pe www.legumedetara.ro
Ce mai avem în magazin?
Cireșe și căpșuni, socată cu miere, prăjituri de casă pregătite special pentru voi ...
și torturi de vară lejere și răcoroase, perfecte indiferent de ocazie. Detalii aici!
La categoria cămara cu bunătăți vă așteptăm cu brânzeturi de vacă, capră, oaie, bivoliță din lapte crud sau lapte pasteurizat, pui si ouă de țară, miere și uleiuri presate la rece, Mierea este cea de rapiță, cremoasă și albă.
Weekend frumos !
Va rugam sa ne trimiteti comenzile conform urmatorului program:
pentru livrarile de miercuri (Bucuresti) si joi (Pitesti)
luni pana in ora 12.00 pentru painea cu maia, pasari, prajituri si branzeturi
luni pana in ora 17.00 pentru legume si alte produse
pentru livrarile de sambata(Bucuresti și Pitesti)
joi pana in ora 12.00 pentru painea cu maia, pasari, prajituri si branzeturi
joi pana in ora 17.00 pentru legume si alte produse