Published In: Retete cu legume Created Date: 2013-06-24 Write By: valle Hits: 5583

In primavara am citit foarte mult despre seminte, rasaduri, culturi in camp si in solar. Asa am aflat despre bame. Recunosc ca pana anul acesta nu stiam de existenta lor.

Curiozitatea m-a facut sa cumpar 2 plicuri de seminte de bame. Le-am primit, le-am pus in cutia cu seminte si acolo au ramas pana la inceputul lunii iunie. Cand in solar s-a finalizat plantarea legumelor traditionale: rosii, castraveti, ardei, fasole verde… le-a venit si randul “noutatilor”.

Acum au rasarit si le asteptam sa creasca mari si gustoase.

bamebame si fasole

 

Ce sunt bamele?

Planta anuala care creste pana la 2 m inaltime. Frunzele au 10–20 cm lungime si sunt late, palmate, avand 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale galbui, adesea cu o pata rosie la baza fiecarei petale. Fructul este o capsula verde si paroasa cu lungimea de 8-20 cm si contine numeroase seminte.(sursa: wikipedia.org)

Bamele sunt bogate  in fibre, sarace in proteine si carbo-hidrati. Contin vitaminele A, B şi C, betacaroten, potasiu, calciu si magneziu.

Bucket_of_raw_okra_pods

Salata de bame

Pentru o portie aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

350 grame bame -crude

o jumatate de legatura de patrunjel tocata marunt

1/2 lingurite ulei de masline

1/2 lingurite otet balsamic sau suc de lamaie

sare si piper dupa gust

Mod de preparare: se puna apa la fier cu putina sare. Cand clocoteste se adauga bamele (intregi, curatate de codite) si se lasa la fiert 3-5 minute. Bamele fierte se trec sub jet de apa rece si se pun intr-un castron. Se adauga restul de ingrediente.  Se amesteca usor cu 2 spatule/furculite. Se servesc simple sau pe post de garnitura langa o friptura.

Info: 100 gr bame, furnizează 40 calorii.