Published In: Obiceiuri romanesti Created Date: 2016-08-15 Write By: Ovidiu Hits: 3532

La multi ani dragilor, de Sfanta Maria Mare. Sa ne traiti cu numele si sa fiti mereu bucurosi si sanatosi.

Multi dintre cunoscutii nostri poarta numele de Maria sau Marian, ori derivate de la aceste doua nume (Mariana, Marioara, Mioara, Marilena, Marin etc.). Si ar fi greu sa nu fie asa, cat timp peste 2.2 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi.

Vine toamna!
Din batrani stiu ca ziua de Sfanta Maria Mare semnifica ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. S-ar parea ca de astazi soarele ar trebui sa fie mai bland cu noi.

 

 

Am adunat si pentru voi cateva traditii/obiceiuri legate de aceasta zi:

- In ziua de Sf. Maria nu se face joc. Abia a doua zi feciorii isi organizeaza jocul in sat.

- Dupa Sf. Maria Mare se pot face si nunti (din 16 august pana in 14 noiembrie) si tot acum incep targurile de toamna.

- Se fac praznice de pomenire pentru cei morti si pentru cei vii.

- Ciobanii desfac staulele, stanele incep sa coboare la tarina de langa sat, dupa cum e vremea, sa nu-i prinda omatul acolo. Fiecare gospodar isi alege oile din turma si le ia in grija proprie, de unde si zicala ”La Sfanta marie Mare / Coboara oile la vale”. Acum hotarul satului este liber, oile pot paste pe miristi, pe locurile cosite.

- Pot sa inceapa semanaturile de toamna.

- Se cauta daca au ajuns cucuruzii (porumbul) ”in lapte”, se fierb sau se frig pe jar ca o mancare specifica sarbatorii.

- Stuparii cerceteaza productia albinelor si recolteaza primii faguri cu miere, pe care ii imparte cu familia. De asemenea, se fac daruri cu miere ca sa guste si cei care nu au stupi. (sursa emaramures.ro)

Voi ce alte obiceiuri cunoasteti?

sursa foto: Camera de zi -Atelier de dulciuri de casa. www.cameradezi.ro