Published In: Povesti despre noi si legumele noastre Created Date: 2014-02-13 Write By: Ovidiu Hits: 3339

Cand am lansat anul trecut pagina de facebook si am anuntat pretul legumelor noastre, prima si prima data cei ce ne vizitau pagina ne comparau legumele cu cele din piata. Da de ce sunt asa de scumpe?

Un client spunea: 

  • Client Daca mai reduceti din preturi veti fi asaltati de cereri. Deocamdata sunteti scumpici. Stiu ca va costa si pe voi. Enorm. Dar asta e o tara saraca. Ma costa mai putin sa iau porcarii de la piata. Si stiu ca sunt porcarii. 
  •  
    Legume de Tara Ne-am dori sa putem vinde mai ieftin, putem discuta in functie de cantitate, dar din pacate asa cum spuneti si dumneavoastra, ne costa foarte mult sa producem, sau mai bine spus producem foarte putin. Sapatamana aceasta a trebuit sa renuntam la cultura de fasole pastai din cauza omizilor. Am incercat macerate de soc, macerate din frunze de tutun, dar fara rezultat. Rosiile au fost atacate si ele, dar pe acestea am reusit sa le salvam intr-o anumita proportie. Agricultura naturala este scumpa, dar ne incapatanam sa o facem in continuare.

Am raspuns atunci cum am stiut mai bine. Eram la inceput de munca. Primul rasad il plantasem la sfarsitul lui mai, prima invazie de omizi din august ne lovise cultura destul de greu. 

Acum stim nu doar ca producem putin, dar bun ci si faptul ca producem incet. De exemplu: salata verde... A fost gata de pus in farfurie dupa 3 luni. Ni s-au lungit urechile asteptand sa creasca. Dar am lasat-o asa, in ritmul ei molcom ca sa creasca sanatoasa. Nu am stropit-o nici cand oaspeti de seama ne-au trecut pragul: viermi si limacsi. I-am pandit la ceas de seara, la lumina lanternei, i-am adunat si i-am poftit sa nu mai calce pe la noi, sa bata si la alte porti. Dar nu s-au lasat dusi cu una cu doua, a trebuit sa-i dam afara nopti la rand. Stiau si ei ca au gasit hrana buna si adevarata. 

Cum cresc atunci legumele noastre?

Asa cum am mai spus de multe ori: cu apa, grija si dragoste zilnica. Si nu sunt vorbe asa ... de marketing. Legumele au nevoie de grija zilnica, chiar si duminica cand ne mai tragem si noi sufletul tot trecem pe la ele sa pornim instalatia de apa, sa aerisim solarul, sa le intrebam de sanatate si sa le laudam cat de frumos au crescut. 

Si cum nu folositi chiar nimic? 

In primavara trecuta cand am inceput sa pregatim terenul, ne-am reamintit cat de lutos este cel din zona noastra. Pamantul din gradina casei il muncim de peste 10 ani si in timp si-a mai imbunatatit compozitia, a devenit mai usor de lucrat din an in an. Terenul pe care am construit solariile a fost nemuncit mai bine de 10-15 ani. La fiecare ploiae simteam cum ni se lipesc talpile de pamantul greu si ca daca am sta pe loc sa asteptam soarele, am putea ramane inradacinati acolo, legati de pamantul ud si apoi ars de soare. Am intrebat un inginer agronom cum am putea totusi sa plantam legume acolo. Ne-a sfatuit sa cumparam mranita (balegar statut minim 2 ani... balegarul proaspat ar ajuta planta sa creasca mai repede, dar pe langa tot felul de microelemente mai contine si nitriti si nitrati, ce se absorb imediat in plantel - deci  asa NU) si dolomita (Del-CA-MAG = DOLOMITA amorfa de Delnita. DEL-CA-MAG este un mineral 100 % natural si este unic in lume regasindu-se doar la Delnita Romania. Dolomita are o concentrație de peste 20 % magneziu si in jur de peste 30% calciu, aceste substante fiind extraordinar de folositoare si de vitale pentru sanatatea culturilor.). Nu am pus nimic in exces si am incorporat totul in pamant cu cateva luni inainte de a planta legumele, asfel incat toate microelementele sa fie preluate de pamant si transmise apoi in cel mai bun mod plantelor. De atunci am folosit macerate de urzica, cu rol triplu - ingrasamant, insecticid, funicid - si macerate din usturoi, piper si alte mirodenii pentru a alunga daunatorii.

 

Cateva imagini de anul trecut...