Published In: Obiceiuri romanesti Created Date: 2018-02-04 Write By: valle Hits: 2167

Mărțișorul este una dintre cele mai dragi tradiții românești, simbol al prieteniei, dar si al uniunii contrariilor. La început era șnurul alb cu roșu purnat la mână sau în piept până când primăvara se dovedea triumfătoare în fața iernii. Atunci mărțișorul era legat de un trandafir sau de un pom înflorit. Unele legende spun că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca oile la munte, așa că hai să aruncați o privire peste colecția noastră de mărțisoare. Avem Babe Dochii, dar și 9 cojoace sau chiar mai multe :D, avem Ilene Cosânzene, dar si minunate ii și căsuțe pictate manual pentru 9 zone istorice românești.  

Mărțișoare puteți comanda de aici!

Legenda Babei Dochia

Se știe din trecut că vremea din primele zile ale lunii martie este capricioasă și prezintă instabilitate. De aceea se obișnuiește să se aleagă o zi din primele 9 ale lunii pe care sa o numești "Baba mea". Dupa cum e vremea iî acea zi așa îți va fi starea de spirit tot anul.
Se zice că văzând prima rază de soare și prima floare, Baba Dochia a pornit în căutarea primăverii, lepădându-și pe rând cele nouă cojoace. În momentul în care a ramas doar în cămașă vremea s-a schimbat și Baba a înghețat. (jud. Botosani)


Mărțișoarele Ie și Căsuțe fermecate sunt unice și originale, îmbinând ca într-o horă motivele tradiționale din cele 9 zone ale tării: Bucovina, Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Pline de culoare, de viață și de bucurie, mărțisoarele au ac de broșă și pot fi purtate tot anul.


Ia face parte din portul românesc, este este darul primit moștenire, o adevarată bijuterie artistică.

Dimensiune II pictate 6/3 cm.


Căsuțele fermecate, au izvorât din pensule și culori, dar inspirate din case originale, specifice fiecărei zone. 

Dimensiune căsuțe pictate 6/4 cm.




Important: Mărțișoarele sunt protejate de drepturi de autor și nu pot fi reproduse de alte persoane.

Mărțișoare puteți comanda de aici!