Cu toate acestea suntem mandri de rezultatele obtinute: avem gard, avem put de apa si avem curent electric, am construit 2 solarii cu o suprafata totala de 1000 mp, 1 solar pentru rasaduri si o magazie pentru depozitarea uneltelor si a legumelor de iarna. Am facut toate acestea cu multa pasiune si cu efort sustinut. Am lucrat in familie (5 persoane la numar), dupa orele de munca de la serviciu zilnic, fiecare asumandu-si cate un rol in functie de experienta si pricepere: constructor, gradinar, electrician, instalator, sofer, achizitor sau cunoscator in alte facebook-ului
Se putea mai bine si mai repede? Cu siguranta! Acum, dupa prima vara, tragem linie si mergem mai departe cu lectiile invatate.
Cele mai importante lectii:
1. Nu este usor sa vinzi, dar nici greu atunci cand ai incredere in produsele tale.
Vreau sa le multumesc pe aceasta cale tuturor celor care au ales sa comande legume de tara si mai ales clientilor fideli care ne-au apreciat legumele in fiecare saptamana. Stim acum ca vrem sa mergem mai departe si ca nu am ales calea gresita atunci cand ne-am hotarat sa cultivam legume crescute natural fara pesticide sau ingrasaminte chimice.
2. Cea mai grea munca este lupta cu daunatorii.
Ne-am pregatit pentru aceasta lupta, ne-am documentat, am pregatit macerate diverse din plante, dar nu am putut acoperi toti daunatorii. Anul acesta omida fructelor ne-a atacat fara mila si ne-a adus piederi insemnate. A trebuit sa oprim livrarile de legume de vara, deoarece prietena noastra “le-a gustat pe toate”. I-au placut deopotriva fasolea pastai, rosiile, ardeii si vinetele. O clienta fidela, ca sa ne indulceasca supararea, ne-a spus ca trebuie sa fim mandri, ca probabil Doamna Omida a aflat ca la noi in gradina sunt legume naturale si a avenit sa se convinga ca nu spunem minciuni.
Mai multe despre omida fructelor (helicoverpa armigera) puteti citi aici.
3. Cos saptamanal diversificat de legume
Am invatat ca nu trebuie sa ne axam pe cultivarea a 2-3 tipuri de legume. Clientii nostri prefera sa primeasca de la noi un cos saptamanal de legume cat mai diversificat, astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa mearga la piata. De aceea, in anul ce urmeaza vom incerca sa adugam in cos: carftofi, morcovi, pastranac, telina de radacina si cat mai multe verdeturi.
Planuri pentru toamna
Am trasformat mica recolta salvata in conserve delicioase. Daca sunteti tentati sa incercati sucul nostru de rosii sau bulionul, castravetii in otet sau saramura ori gogonelele murate va asteptam sa ne scrieti pe office@legumedetara.ro .
Intre timp nu ne-am dat batuti si pregatim recolte gustoase pentru cosuri verzi de toamna. Am plantat deja ridichii negre si sfecla rosie, gulii si praz. Au rasarit intre timp si dragele de salate, iar acum asteapta nerabdatoare ca zilele acestea sa le mutam in solar ca sa creasca si sa ne bucure papilele gustative. De asemenea ne zambesc fericite frunzele de rucola, spanac si mangold. Timid isi fac aparitia si ridichiile rosii de toamna si frunzele de ceapa verde.
Va asteptam cu mare drag sugestiile voastre pentru un cos de legume cat mai bogat si mai sanatos.