Published In: Retete cu legume Created Date: 2015-05-18 Write By: Ovidiu Hits: 2238

Luna mai este luna florilor la noi in gradina. Mai mari sau mai mici, parfumate sau roditoare, fiecare floare isi are rostul ei. Sa ne bucure vederea sau sa parfumeze gradina, sa se transforme in siropuri ori dulceturi delicate, sa rodeasca legume sanatoase. 

Saptamana trecuta a inflorit bujorul. Cel alb a fost fost primul sosit in gradina. Delicat si elegant, a ramas acolo unde ii este locul. 

 

 

Socul si salcamul anul acesta au inflorit aproape in acelasi timp.  Si nu am putut astepta nici o clipa.

 

Noi pregatim socata asa:

Culegem 10-15 flori de dimensiune medie. Le spalam intr-un castron cu apa, cu grija. Flori de salcam se scutura foarte repede. Luam un borcan de de sticla de 10 litri. Punem florile in borcan, adaugam 2 lamai taiete felii, 5-6 crengute de menta, 1 pumn de stafide, 1 kg de miere. Acoperim totul cu apa si lasam la odihna in loc calduros 2-3 zile. Amestecam zilnic cu grija cu o lingura mare de lemn si asteptam. Cand este gata se muta in sticle si se pastreaza la frigider. Se serveste rece. Puteti adauga in pahar o frunza proaspata de meanta sau 2-3 felii de capsuni. Delicios, nu-i asa?

 

Florile de salcam le transformam in sirop delicios si dulceata delicata si parfumata

Dulceata din flori de salcam

500 grame flori de salcam

1 kg zahar

1 litru apa

1 lamaie

2 plicuri de zahar vanilat bourbon

 

Se spala cu grija florile de salcam si se desprinde de pe codita floare cu floare.

Intr-o  oala se fierbe 1 litru de apa. Cand apa da in clocot sa pun flori de salcam si se stinge focul. Florile raman in apa fierbinte pentru 5 min. Dupa aceea florile se pun la scurs intr-o sita si se lasa sa se racoreasca.

Intr-o alta oala se pun la fiert la foc mediu 1 litru de apa si 1 kg de zahar .  Cand siropul capata consistenta unui sirop legat se adauga florile de salcam, zeama de la 1 lamaie si 2 pliculete de zahar vanilat. Se mai lasa pe foc mediu spre iute 20 min. Compozitia se pune fierbinte in borcane si aestea se inchid cu capac. Va recomandam sa puneti borcanele pe o tava de cuptor inainte de a le umplu cu dulceata.  Borcanele se pun cu capul in jos si se acopera cu paturi. Se tin asa pana se racesc complet.

 

Iar daca nu aveti timp sa pregatiti aceste delicii chiar voi va invitam sa ne vizitiati camara cu bunatati si sa le comandati de aici!