Published In: Retete cu legume Created Date: 2014-08-30 Hits: 1440

 

Am gasit prunele pentru magiun (dintr-o sursa sigura - gospodaria unor cunostinte), am gasit pe internet cateva variante de retete de magiun fara zahar, iar saptamana aceasta ne punem pe treaba. Tuciul in care am fiert bulionul este curat si abia asteapta noii oaspeti. 

 

 

Reteta pe care o voi incerca este:

ingrediente pentru 1,2 kg (6 borcane mici de 200 gr sau 3 borcane de 400 grame)

  • 3 kg prune foarte bine coapte, dulci, moi, zemoase
  • optional: scortisoara, miez de nuca
  • Prunele se spala, se separa de samburi si se pun intr-un vas cu fundul mai gros. - noi vom opta pentru un tuci 
  • Vasul se pune la foc mic de tot pana ce prunele se inmoaie si isi lasa suficient suc in care sa fiarba.
  • Se amesteca bine cu o lingura din lemn si se continua cu foc mic, spre mediu timp de 2-3 ore
  • Pe masura ce gemul se ingroasa, se amesteca mai des, pentru ca va incepe sa se  lipeasca de fundul vasului si va capata gust de afumat.
  • Spre finalul fierberii se poate adauga scortisoara macinata pentru a aroma gemul sau miez de nuca  uscat la cuptor tocat marunt pentru un gust mai bogat.
  • Gemul de prune se pune fierbinte in borcanele sterilizate si se acopera imediat cu capace etans.
  • Pentru si mai multa singuranta, borcanele se mai tin la cuptor pentru inca 20-30 minute.
  • Timpul de fierbere poate fi mai mare, in functie de cantitatea de prune folosite si de textura acestora. Gemul de prune este gata atunci cand s-a inchis foarte mult la culoare, a devenit ca un piure gros, nu mai are niciun pic de lichid pe margini, iar lingura asezata in mijlocul vasului sta nemiscata.

Abia asteptam sa ne punem pe treaba.